Leica Pegasus Backpack

En Zorlu Arazide, En Etkili Sonuç

 

Dere yatağı belgelendirme ve ıslah çalışması

Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi, çevre ilçelerde bulunan sayısız dere, çay ve su yataklarının sağlıklı ve bütün olarak kayıt altına alınıp haritalanmasını amaçlamaktadır. Bu anlamda Leica HDS yazılımları ve mobil haritalama cihazı Pegasus:Backpack ile Yuvarlakçay mevkiinde örnek bir çalışma yapılmıştır.

Bölgenin genel coğrafyası yoğun ormanlık ve makilik alanlar olduğu için klasik ölçme yöntemleri ile işlem yapmak çoğu zaman mümkün olmamakta veya oldukça zorlu çalışmalar gerektirmektedir.

Çalışmayı gerçekleştirdiğimiz alan oldukça derin bir vadinin içinde bulunan çayın kaynak noktasındaydı. Ve bu alan yoğun bir bitki örtüsü ile kaplıydı. Yetkililerin ölçüm yöntemlerine ilişkin, çalışmalarında, GNSS sistemlerinin derin vadi ve yoğun ormanlık alanda istenilen kalitedeki veriyi elde etmeleri mümkün olmamıştı. Yine aynı sebeplerden dolayı, İha sistemleri de tam bir çözüm sağlayamamıştı.

Sistem A.Ş. olarak bu noktada, bahsi geçen zorluklara karşın en etkili, doğru ve hızlı çözümü sunmak adına  Pegasus:Backpack ile alanda örnek bir çalışma gerçekleştirdik.

Veri toplanacak  güzergah için keşif çalışmasının ardından açık alanda sabit kurulum ile ham veri toplayacak GS14 kurulumunu tamamladık. Ardından görevi planlan güzergahta gidiş ve geliş olmak üzere yaklaşık 1 km hat üzerinde veri topladık.  Görevin başlangıç noktalarında uydu sayısı yeterli iken vadinin iç kesimlerinde ve güzergahın büyük bölümünde bu yeterlilik kaybedildi. Veri kalitesi adına bu noktalarda Backpack  açıkalan-kapalıalan  görevlerinde ve uydu sayısının yetersiz olduğu durumlarda uygulanması gereken standart prosedürler uygulandı.

Sonuç olarak veri genelinde doğruluk kot değerlerinde 8 cm ile 37 cm aralığında dengelenmiştir.

Veriler işlendikten sonra oluşturulan nokta bulutunda, yetkililerin istekleri üzerine 3dreshaper yazılımında şu işlemler yapılmıştır;

  1. Nokta bulutu genel görünümü ve yansıma değerleri, gerçek renk değerlerinin gösterimi.
  2. Verinin istenilen her bölgesinde ve her açı ile düzlemden alınabilecek kesitler. Alınan bu kesitlerin mesh haline getirilmesi.
  3. Yine istenilen bölgeden alınan bir kesitte bulunan taban seviyesindeki arazinin ve çay yatağının tanımlanarak buyüzeyin üzerinde kalantüm elemanların (örn: ağaçlar vadi duvarları)otomatik olarak ayrılması.
  4. Mesh üzerinde yapılabilecek sağlıklaştırma işlemleri.
  5. Daha sonra taban seviyesinden alınan katı modelin wireframe modele dönüştürülerek Cad formatlı export alınması.
  6. Otomatik olarak oluşturulan arazi yükselti modeli.
  7. Dere yataklarındaki hatlardan çizim anlamında otomatik polyline geçirilmesi.

Sonuç olarak klasik yöntemlerin sonuçsuz kaldığı zorlu alanlar için komple ve etkili bir çözüm sunabilen Pegasus:Backpack oldukça etkili sonuçlar vermiştir. Zorlu arazi koşullarında zamandan tasarruf ederken, eksiksiz nokta bulutu verileri ile ofisteyken arazide gibi çalışın.