PETROL VE GAZ ENDÜSTRİSİ İÇİN
İÇ MEKAN DRONELARININ 7 TEMEL FAYDASI
Dronlar, petrol ve gaz endüstrisi denetleme süreçlerinde uzaktan görsel veri toplama aracı olarak çeşitli faydalar sunuyor; işte ilk 7 listemiz.
Petrol ve gaz endüstrisinde çalışan personel, birkaç yıldır denetimlerinde dron kullanmanın önemli faydalarını fark ediyor.
Dış denetimlerde, petrol ve gaz profesyonelleri, varlıkların durumunu yansıtan görsel verileri toplamak için dış mekan drone'larını kullanıyor ve bu verilerin fiziksel olarak önlerinde durarak elde edilmesi ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
İç ve dış denetimler için, Flyability'nin Elios 3 gibi iç mekân dronları, petrol ve gaz alanında çalışan denetçilerin, ulusal ve uluslararası yönergeler kapsamında periyodik denetimler gerektiren varlıkların içindeki görsel verilerin toplamasına yardımcı oluyor.
İç mekan dronlarının iç denetimler için kullanıldığı en yaygın varlıklardan bazıları şunlardır:
* Bacalar
* Açık deniz sondaj kuleleri
* FPSO'lar
* Sondaj gemileri
* İskeleler
* Depolama tankları
* Rafineriler
Bu varlıkların geleneksel yöntemler ile denetlenmesi, bir denetçinin fiziksel olarak bu varlıklara girmesini ve kapalı alana girişle birlikte gelen tüm potansiyel tehlikelere maruz
bırakmasını gerektirir. Denetçi, bir el feneri ve kamera kullanarak, görsel verileri kaydederek varlık içinde hareket edecek ve daha fazla inceleme veya bakım gerektirebilecek olası kusurları arayacaktır. Çoğu durumda denetçilerin bu iç denetimleri gerçekleştirmek için iskele üzerinde durması veya iple erişim kullanması gerekir; bu da onları daha fazla tehlikeye maruz bırakır.
Ancak yüksek kaliteli iç mekan dronları, denetçilerin görsel veri toplamak için bu varlıklara girme ihtiyacını azaltıyor ve iç denetimleri daha güvenli ve daha ucuz hale getiriyor.
Petrol ve gaz endüstrisindeki iç denetimlerde iç mekan dronelarının yedi temel avantajını burada bulabilirsiniz.
1. Daha Az Kesinti Süresi
İç mekan dronları , iskele gibi geçici yapılar inşa etme ihtiyacını ortadan kaldırarak iç denetimlerin geri dönüş sürelerini önemli ölçüde azaltabilir. Sadece iskeleyi kurmak ve sökmek birkaç gün, hatta haftalar sürebilir; bu süre içinde varlığın hizmet dışı kalması gerekir. Bir dizel deposu denetimi sırasında bakım/onarım ekibi, Elios 2'yi kullanarak denetim için gereken süreyi iki haftadan yalnızca dört saate indirmeyi başardılar. Her saatlik kesinti önemli bir gelir kaybı anlamına geliyor; dolayısıyla 13 gün 20 saatlik uzatılmış kesinti süresinden kaçınmak önemli bir tasarruf anlamına geliyordu.
2. Güvenlik
Petrol ve gaz endüstrisinde iç denetim yapan bakım/onarım ekibi, kapalı alana giriş, iskelede yüksekte çalışma ve iple erişimle karşı karşıya kalıyor ve bunların tümü, kendilerini ciddi şekilde yaralayabilecek, hatta öldürebilecek potansiyel tehlikelere maruz bırakıyor. İç mekan drone'ları, bakım/onarım ekibinin bu tehlikelerle yüzleşme ihtiyacını önemli ölçüde azaltır.
Denetçiler, kendileri yerine varlığa bir drone göndererek, dışarıda güvenli bir şekilde dururken görsel verileri uzaktan toplayabilir ve yukarıda listelenen tehlikeleri ortadan kaldırarak denetimin genel güvenliğini artırabilir.
Ayrıca, bakım personelinin denetim sırasında tespit edilen kusurları gidermek için varlığa girmesi gerekiyorsa, burada geçirecekleri süre azalacaktır. Drone tarafından toplanan görsel veriler sayesinde içeriye girdiklerinde tam olarak nerede çalışacaklarını bilecekler. Ve eğer iskele gerekiyorsa, onu nereye yerleştireceklerini
tam olarak biliyorlar.
3.Tasarruf
Yukarıda bahsedilen petrol şirketi, kapalı alanda drone kullanılarak denetim maliyeti %96 oranında azalttı. Bu tür tasarruflar normaldir. Türkiye'nin en büyük enerji şirketi Tüpraş, kapalı alanda drone kullanarak FCC ünite denetimi nedeniyle aksama süresini iki buçuk gün azalttı. Kesinti süresinin azaltılmasından elde edilen
tasarrufun yarım milyon dolara yakın olduğu tahmin ediliyor.
İç mekan dronları aynı zamanda görsel veri toplamak için iskele ihtiyacını da ortadan kaldırıyor. İskeleyi kurmak ve sökmek için gereken malzeme ve işçilik maliyeti, tek bir inceleme için onlarca, hatta yüzbinlerce dolar olabileceğinden, bu önemli bir tasarruf anlamına gelir.
4. Erişim
İç mekan drone'u dar, kapalı alanlara kolaylıkla erişebilir ve oradaki koşulları yansıtan görsel verileri toplayabilir. Aslında, iç mekan dronları tam olarak bunu yapmak için tasarlandı. Koruyucu bir kafesle çevrelendiklerinden ve çarpışmaya dayanıklı olacak şekilde tasarlandıklarından, iç mekan dronları yüzeylere çarparak uçmaya devam edebilir.
Bu özellik, bakım/onarım ekibinin duvar boyunca temas ederek ve doğrudan bir yüze uçma olanağı tanır; bu da onlara herhangi bir kusur olup olmadığını görebilmeleri için net bir bakış açısı sağlar. Bu tür bir erişim, petrol ve gaz operasyonlarında tasarruf ve güvenlik üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.
Örneğin, bir FCC ünitesi incelemesinde, denetçilerin tipik olarak ünitede bir delik açması ve halatlar kullanarak siklon ve yükselticinin içine inmesi gerekir.
Ancak iç mekan dronu, denetçilerin üniteye girme ihtiyacını ve ayrıca insanlı girişe izin vermek için bir giriş açılması ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
5. Denetim Sıklığının Artırılması
İç mekan dronları, depolama tankları veya FCC ünitesi gibi fiziksel olarak erişilmesi zor olan varlıkların içindeki görsel verileri hızlı bir şekilde toplayabildiğinden, hızlı nokta kontrolleri için kullanılabilirler.
Bir varlığın durumuna ilişkin hızlı ve düzenli görsel veri elde edebilmek, genel olarak bakım prosedürlerinin iyileştirilmesine yol açabilir ve sonuçta yalnızca planlı kesintilerin değil, aynı zamanda ekipman arızası nedeniyle meydana gelebilecek planlanmamış kesintilerin de azalmasına yol açabilir.
6. Yüksek Kaliteli Görsel Veri
Petrol ve gaz endüstrisindeki bakım/onarım ekibi, inceledikleri varlıkların içindeki en küçük ayrıntıları gösteren yüksek kaliteli görsel veriler elde etmek için iç mekan drone'larını kullanıyor. Flyability'nin Elios 3'ü, yüksek çözünürlüklü 4K video ve yüksek kaliteli görüntülerin yanı sıra pilotların yakaladıkları görüntülerdeki önemli ayrıntılara odaklanmasına olanak tanıyan stabilizasyon ve benzersiz aydınlatma özellikleri sunarak topladıkları görsel verilerin kalitesini daha da artırıyor.
Bunun gibi yüksek kaliteli görsel veriler, bir petrol ve gaz operasyonundaki operasyonlar, mühendislik, araştırma ve güvenlik departmanları için öngörüler sağlayabilir ve bunları daha sonra bir varlığın devam eden bakımında kullanılabilir.
7. Verilerin Raporlanması
Inspector 4.0, Flyability'nin denetim profesyonelleri için özel olarak tasarlanmış olduğu yazılımıdır. Yazılımda denetçiler, denetim görüntülerinde bulunan kusurların yerini tespit ederek gelecekteki denetimlerde bunlara geri dönebilir veya bunları bakım sürecindeki diğer paydaşlarla paylaşabilirler.
Denetimler zorunlu, karmaşıklık değil !