Bursa

Leica Lazer Tarayıcılar ile Kültür Varlıkları Koruma Altında

Tarihi yapıların restorasyonunun yapılarak turizme kazandırılması için çalışmalarını sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, son dört yıldır olası deprem ve yangın felaketlerine karşı tarihi eserleri Leica'nın lazer tarayıcısı C10 ile kayıt altına alıyor.
 

100 MİLYAR NOKTA ÖLÇÜMÜ

Bursa Büyükşehir Belediyesi Harita Şube Müdürlüğü ekipleri, 2015 yılında Türkiye’deki belediyelerde bir ilk olarak yersel lazer tarama cihazı Leica C10 ile ölçümlere başladı. 300m menzili ve yüksek hassasiyeti ile profesyonel çözümlere olanak sağlayan Leica C10 lazer tarayıcı ile yapıların 3 boyutlu modeli ve nokta bulutları oluşturuldu. Daha sonra elde edilen nokta bulutu verileri, Leica Cyclone yazılım aracılığı ile birleştirildi ve değerlendirildi.

İslam âleminin en yüksek mertebedeki 5’inci büyük mabedi kabul edilen 600 yıllık Ulucami’de yapılan çalışmalarda 2 milyar veri noktası ile tarihi caminin 3 boyutlu nokta bulutu elde edildi. Bunun yanında Tarihi Saat Kulesi, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri, Yeşil Cami, Yeşil Türbe, Tarihi Belediye Binası, İznik Antik Roma Tiyatrosu, Çini Fırınları, Tolon Fabrikası, İznik Surları, İshakpaşa Külliyesi, Yıldırım Beyazıt Camii, 1. Murat Külliyesi, Bitinya Galerileri, Zindan Kapı gibi 40’ın üzerindeki tarihi eserin modellemesi yapılırken,
100 milyar noktanın üzerinde ölçüm yapıldı.

 

ESERLER KAYIT ALTINDA

Bursa’nın Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Cumalıkızık ve Sultan Külliyeleri'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer aldığını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yok olmaya yüz tutmuş eserlerin restore edilerek, ayağa kaldırılması kadar, bu eserlerin aslına uygun olarak geleceğe taşınmasının da büyük önem taşıdığını söyledi. Bu noktada harita şubemizin yaptığı çalışma tarihe not düşülmesi bakımından çok önemli. Bugüne kadar 40’ın üzerindeki eserimizin birebir modellemesi yapıldı. Hedefimiz kentimizdeki gerek tarihi, gerekse mimari değeri olan tüm eserleri modellemek” diye konuştu.

 



Haber Video