İstanbul’un UNESCO tarafından kültürel mirasının bir bölümü olarak zorunlu kılınan 3B kapsamlı ölçümüne Leica Geosystems ekipmanları dahil edildi.
Şehrin büyük kısmı, 2003’te BM’nin miras kolu tarafından korumalı alan olarak belirlendi. Şehir planlama komisyonu tarafından kapsamlı ve doğru bir nihai 3B şehir modeli oluşturulana kadar bu bölgelerdeki tüm kalkınma durduruldu.
Modellemenin ölçeği ve tamamlanması için gereken hız, bunun gelmiş geçmiş en büyük arazi tarama projesi olduğunu ortaya çıkarmıştı.
18 ayı aşan bir sürede, 120 arazi ve ofis personeli, bir tanesi mobil modda olmak üzere beş adet Leica Geosystems HDS tarayıcısı kullanarak, şehrin 1,500 hektarını ölçtü. Bu alan, 400 kilometrelik cadde, 5.5 milyon metre kare cephe, ve 11,000’i büyük tarihi öneme sahip olan 48,000 bina olarak ayrıldı.
Sehpa üzerinde dört adet kısa menzilli Leica HDS faz-bazlı tarayıcı - HDS4500 modelleri – kullanılarak total station cihazlarınca kurulan kontrol noktalarından çalışıldı. Süleymaniye Camii ve bu caminin 76-metrelik minaresi ve 55-metrelik kubbesi gibi özellikle zorlu ve önemli kültürel noktalar için Leica Geosystems’in çok yönlü, yüksek doğruluklu HDS3000 tarayıcısı kullanıldı.
Veriler toplandıktan sonra, Leica Cyclone Register yazılımında tanımlandı ve 3B tel file modeller oluşturuldu ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflarla birleştirilerek inanılmaz bir 2-3 cm genel doğruluk oranıyla sonuçlandırıldı.