3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi

Türkiye'den Antarktika'da koordinatlı harita çalışması

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi koordinasyonunda, Antarktika’ya Bilim Üssü Kurulması Projesi kapsamında 28 Ocak-06 Mart tarihleri arasında 3. Antarktika Bilim Seferi gerçekleştirilmiştir. Sefere MSB Harita Genel Müdürlüğünden katılan Mühendis Yüzbaşı Soner Özdemir proje kapsamındaki görevlerini başarıyla tamamlamıştır. Yüzbaşı Soner Özdemir üssün kurulum faaliyetlerine destek vermiş, Türkiye’nin Antarktika’daki ilk GNSS ağını tesis etmiş, haritacılık alanında gerçekleştirilebilecek çalışmalar hakkında araştırma yapmış, önümüzdeki dönemde bölgede kurulacak Sabit GNSS istasyonları için keşif faaliyetinde bulunmuştur.

Horseshoe Adası'nın hassas koordinatları belirlendi

Harita Genel Müdürlüğü Jeodezi Dairesinde görevli Mühendis Yüzbaşı Soner Özdemir de dünyanın şeklini, büyüklüğünü, yer çekimi alanını ve bunların zamana bağlı değişimlerini inceleyen jeodezik çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi (PolReC) koordinesinde düzenlenen seferde, Antarktika'da jeodezik açıdan gerçekleştirilebilecek çalışmalara ilişkin keşif faaliyetleri yürüttüğünü aktaran Özdemir, Horseshoe Adası'na tesis edilen jeodezik GPS noktasının geçici üssün hemen başlangıç noktasında olması nedeniyle önem taşıdığını, söz konusu noktanın bilim insanlarının botlarla kıyıya yanaştığı nokta olduğu için hassas koordinatının bilinmesi gerektiğini bildirdi.

Jeodezik GPS aletlerine ilişkin bilgi veren Soner Özdemir, şunları söyledi:

"Jeodezik GPS aletlerinin normal GPS aletlerinden farkı, çok daha hassas koordinat ölçmesi. Jeodezik GPS aletlerini adaya kuruyoruz, saatlerce ölçüm yapıyoruz ve buranın santimetre hassasiyetinde koordinatını belirliyoruz."

Gelecek seferde hedef sabit GPS istasyonu

Özdemir, Horseshoe Adası'nın muhtelif yerlerinde çeşitli GPS noktaları tesis ettiklerini belirterek, bu noktalar sayesinde çekilecek hava fotoğrafları ve uydu görüntülerini koordinatlandırmanın mümkün olacağını bildirdi.

Gelecek seferde sabit GPS istasyonu kuracaklarına dikkat çeken Soner Özdemir, "Sabit GPS istasyonunu burasının yaklaşık 40 mil açığında bir adada tesis etme planlarımız var. Böyle bir istasyon 7 gün 24 saat, 365 gün çalışacak" dedi.

Yapılacak ölçümlerle bu noktaların hassas hızının hesaplanabileceğini vurgulayan Özdemir, "Tektonik olarak Antarktika'yı, kıtadaki plaka hareketlerini izleme şansımız oluyor" diye konuştu.



Haber Albüm