Tac Mahal Leica ile Sonsuzluğa Uzanıyor

Kültürel Mirasın 3 Boyutlu Olarak Kayıt Altına Alınması

Muhteşem Tac Mahal’i 3B Sayısallaştırma

 

Yazar: Amit Kumar,Haziran 2016 

Tac Mahal, Hindistan’ın Agra şehrinde, Jumna (Yamuna) Nehri'nin kıyısında fildişi rengi mermer bir türbedir. 1632 yılında Babür İmparatorluğu 5. hükümdarı Şah Cihan (1628–1658)
(1593-1666) tarafından eşi Mümtaz Mahal’in mezarı olarak yaptırılan Tac Mahal, 42 akrelik bir kompleksin ortasında yer almaktadır. Kompleks alanında bir cami, bir ziyaretçi evi ve bahçeler bulunmakta olup; tümü duvarlarla çevrilidir.

Türbenin inşaatı temel olarak 1643 yılında tamamlanmıştır ancak projenin diğer safhalarında çalışmalar 10 yıl daha sürmüştür. Tac Mahal kompleksinin bütünüyle 1653 yılında tamamlandığı ve 32 milyon rupiye mal olduğu düşünülmektedir, ki bu rakam günümüzde 52.8 milyon rupiye denk gelmektedir. İnşaat projesinde, padişaha hizmet veren Ustad Ahmad Lahauri başkanlığındaki mimarlar kurulu önderliğinde 20.000 işçi çalışmıştır.

Doğal hazinenin korunması

Nisan 2015’te 7.8 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiş, Nepal’i yerle bir etmiş ve milyonlarca insanı perişan etmiştir. 8 milyon insanı etkilemesinin yanı sıra bu doğal afet Katmandu Vadisi’ni de şiddetle sallayarak mimari hazinelerine zarar vermiştir.

Bu yıkıcı tahribat dünya genelindeki arkeologları endişeye sürüklemiştir. Katmandu’nun yalnızca 500 mil güneyinde ise UNESCO’nun Dünya Miras Listesinde yer alan Tac Mahal bulunmaktadır.

Bu depremin sebep olduğu yıkımı ve büyüklüğü inceleyen, ABD’deki Notre Dame Üniversitesinde Profesör Krupali Krusche, depremin türbede yol açmış olabileceği hasarı ölçmeye karar vermiştir. Bu proje, aynı zamanda Tac Mahal’in gelecekte alabileceği olası hasarlara karşı da koruma maksatlıdır.

“3B ozalitler eski yapıların nasıl inşa edildiğini ve hangi tekniklerin kullanıldığını anlamamıza olanak veriyor” diyen Krusche “Böylece doğal veya insan kaynaklı herhangi bir olayda, orijinal durumlarına dönecek şekilde restore edilebilirler” diye eklemiştir.



Haber Video